X

Ota yhteyttä

Oheisen lomakkeen avulla voit kertoa meille omasta palvelutarpeestasi ja varata ajan maksuttomaan konsultaatioon.

  • Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietosuojaselosteemme.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Mitä luontoisetuja yrittäjän kannattaa ottaa? Olisiko polkupyöräetu sellainen…

Kannattaa ja kannattaa, sitä voi tarkastella monelta eri kantilta. Kun puhutaan yrittämisestä, niin yksi kantti on verotus. Miten luontoisetu vaikuttaa yrityksen verotukseen ja miten se vaikuttaa edunsaajan verotukseen? Onko luontoisedun kustannus vähennyskelpoinen yrityksen tuloverotuksessa kokonaan vai osittain, ja pannaanko luontoisetu kokonaan, osittain tai ei lainkaan verolle edunsaajan verotuksessa?

Toinen ja kolmas kantti. Yhteiskunnallisessa keskustelussa kaksi teemaa nousee ylitse muiden: terveys ja ympäristö. Erilaiset sote-keskustelut ovat olleet jo pitkään kestoaihe uutisissa ja ajankohtaisohjelmissa. Kansanterveys ja hoitovaje, väestön ikääntyminen… Soteen sen enempää uppoamatta voi olettaa, että yrittäjän henkinen ja fyysinen kunto vaikuttavat yrittäjän tuloksentekokykyyn, etenkin pitkällä tähtäimellä. Edistääkö luontoisetu terveyttä?

Pyörällä päästään

Ympäristöä ei sovi enää unohtaa missään keskustelussa. Tavoitteena on tehdä EU:sta hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä. Ympäristöä vähemmän kuormittava luontoisetu voisi siis olla hyvä? Kun terveyden ja ympäristön yhdistää verotukselliseen kiihokkeeseen, nousee tästä kolminaisuudesta uudehko luontoisetu; työsuhdepolkupyörä. Ja vielä kun monet kaupungit ovat panostaneet merkittävästi pyörätieinfraan, ovat olosuhteet työsuhdepyöräilylle otolliset.

Luontoisedun käsite verotuksessa

”Verotuksessa luontoisedulla tarkoitetaan työnantajan muuna kuin rahana työstä suorittamaa vastiketta palkansaajalle. Luontoisetu on toisin sanoen työnantajan järjestämä ja kustantama hyödyke (tavara tai palvelu), jonka työnantaja luovuttaa palkansaajan käyttöön.”
(Verohallinto, syventävät vero-ohjeet Luontoisedut verotuksessa)

Tuloverolaissa työnantajalta saatu luontoisetu on veronalaista ja se arvioidaan käypään arvoon.

Tärkeää on huomata, että luontoisetuja voi saada vain, jos voi saada palkkaa yhtiöstä. Osakeyhtiön osakkeenomistaja ja henkilöyhtiön osakas voivat nostaa palkkaa omistamastaan yhtiöstä. Tällöin myös luontoisetu on mahdollinen. Sen sijaan toiminimiyrittäjä ei voi nostaa palkkaa, ja hänet on siten sysätty luontoisetujen ulkopuolelle.  

Polkupyöräetu

Tuloverolaissa säädetään, että enintään 1 200 euron arvoinen polkupyöräetu on verovapaata tuloa vuodessa (100 euroa kuukaudessa). Etu syntyy, kun työnantaja luovuttaa omistamansa tai vuokraamansa polkupyörän työntekijän henkilökohtaiseen käyttöön. Ajoneuvolaissa määritellään polkupyörä tarkemmin. Ajoneuvolain mukainen sähköavusteinen polkupyörä on polkupyörä ja näin se rullaa myös tuloverotuksessa polkupyöräedun käsitteeseen.

Polkupyöräedun, kuten muidenkin luontoisetujen verotukselliset aspektit on syytä selvittää huolellisesti etukäteen. Annetaanko etu palkan osana vai lisänä, ja onko esimerkiksi työsuhdematkalippua käytössä? Lisäksi on selvitettävä, mitä varusteita ja palveluita verottaja katsoo polkupyöräetuun sisällytettäväksi.

Työnantaja voi joko omistaa polkupyörän tai solmia esimerkiksi leasingsopimuksen palveluntarjoajan kanssa. Varsinkin suuremmissa yrityksissä leasing on varmasti hallinnollisesti järkevä ratkaisu, mutta yrittäjälle, tai siis hänen yritykselleen, voi polkupyörän omistaminen olla houkuttava vaihtoehto. Jos työnantaja hankkii polkupyörän leasing-sopimuksella, luontoisedun arvo on käytännössä leasing-maksu. Kun leasingmaksun määrä ylittää 1 200 euroa vuodessa, edunsaajalle muodostuu polkupyörästä veronalainen luontoisetu. 

Jos yritys hankkii polkupyörän omistukseensa, lasketaan arvo verohallinnon vuosittain julkaistavien laskentaperusteiden mukaisesti. Tässä kohtaa on hyvä huomata, että vuoden 2021 luontoisedun vuotuista verotusarvoa laskettaessa polkupyörän hankintahinta (mukaan lukien valot, pyöräilykypärä, lukitus ja nastarenkaat) jaetaan viidellä, jonka takia verovapaan polkupyörän hankintahinta edellä mainituin lisävarustein voi olla jopa 4 800 euroa. Hieman tätä arvokkaammankin pyörän hankintahinta voi jäädä verovapaaksi eduksi riippuen siitä, kuinka paljon pyörän huolto- ja korjauskustannuksiin kuluu rahaa. 

Kiinnostuitko polkupyöräedusta?

Verotuksellisesti polkupyöräetua, kuten muitakin luontoisetuja, on syytä arvioida huolellisesti yllätysten välttämiseksi. Esimerkiksi se, kuinka polkupyöräetu otetaan huomioon palkassa, vaikuttaa palkan sivukuluihin. Autamme sinua mielellämme polkupyöräedun, kuten myös muiden mahdollisten luontoisetujen laskennassa ja verotuksessa.

Ota siis yhteyttä asiantuntijoihimme

Jussi Lång / Accounts.fi Tilitoimisto
0400 646 615
jussi.lang@accounts.fi

Jarkko Kuusinen / Verotaito Oy
050 337 8399
jarkko.kuusinen@verotaito.fi